Woman talking
Geldzaken

Vijf dingen die je moet weten over de ‘verplichte AOV’

3 min

Vijf dingen die je moet weten over de ‘verplichte AOV’

Het kabinet heeft recentelijk de plannen voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandigen verder uitgewerkt. Vijf belangrijke zaken die je moet weten:

Wat houdt deze verplichte verzekering voor zzp'ers in?

Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, wil zelfstandigen beter beschermen door hen te verplichten om een verzekering voor arbeidsongeschiktheid af te sluiten. Dat wordt volgens Van Gennip ‘een betaalbare’ verzekering waarmee zelfstandigen een vangnet krijgen. Het aantal zelfstandigen in ons land blijft groeien, maar de meeste kunnen op dit moment geen verzekering betalen. De nieuwe regeling moet ervoor zorgen dat ZZP'ers een vangnet hebben als ze ziek worden. Het is overigens nog niet bekend hoe de verzekering eruit komt te zien. Maar het kabinet gaat ervan uit dat die uitlegbaar, uitvoerbaar en betaalbaar moet zijn en tijdig kan worden ingevoerd. De verwachte premie is ongeveer 8 procent van het inkomen volgens het kabinetsplan.

Is het zeker dat deze wetgeving rondom de verplichte AOV er komt?

Tot nu toe is het slechts een wetsvoorstel. De regeling zou in 2027 in moeten gaan en via het UWV moeten lopen. Het is de bedoeling dat de veranderingen de komende drie à vier jaar worden ingevoerd. Minister Van Gennip hoopt zelf dat in het voorjaar van 2024 de plannen door de Tweede Kamer kunnen. De discussie over een verplichte arbeidsongeschiktheids-verzekering speelt overigens al jaren in de politiek.

Hoeveel ZZP’ers zijn nu AOV verzekerd?

Op dit moment is een op de vijf van de ruim 1,2 miljoen ZZP’ers verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Het aantal ZZP'ers is in Nederland sinds het begin van de coronacrisis flink toegenomen. Vooral in sectoren als de zorg, het onderwijs en de bouw. De reden waarom er nu meer zelfstandigen zijn dan voorheen, komt omdat ze een betere balans ervaren tussen werk en privé, minder werkdruk hebben en hogere tarieven kunnen vragen.

Hoe reageren ZZP’ers op dit wetsvoorstel?

Op de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) die het kabinet wil invoeren voor ZZP'ers wordt wisselend gereageerd. Los van het feit of ZZP’ers een verplichte verzekering kunnen betalen, vormt de wachttijd in het kabinetsplan een belangrijk breekpunt. Een eventuele uitkering – ten hoogte van het minimumloon – start pas na de wachttijd van vermoedelijk een jaar. 

Wat zijn vervolgstappen?

Zoals eerder vermeld, wordt het wetsvoorstel nog verder uitgewerkt. De details worden later bekend gemaakt. Bij de uitwerking wordt gesproken met belangenbehartigers en uitvoerders en is een rol weggelegd voor de Tweede Kamer.

Gerelateerde artikelen

Meer over jouw geldzaken

Doctor checking patient

Welk uurtarief kun jij als zzp’er in de zorg hanteren?

Man on the phone

Welk uurtarief kan ik vragen?

Zelf.nl biedt jou handige tools en informatie waarmee jij je bedrijf naar een hoger niveau tilt.

Met zelf.nl ben je klaar voor de toekomst