Jij leeft. Zelf verzekert.

Met de auto op wintersport? Dit is wat je dan moet weten


Met je auto op wintersport is prima te doen. Tenminste, als je goed voorbereid de weg op gaat dan. De populairste wintersportbestemmingen van Europa liggen op minder dan een dag rijden. Op deze pagina vind je meer informatie over wintersportreizen met de auto.

Is je auto geschikt voor wintersport?
Wintersport doe je bij voorkeur op een berg, of een flinke heuvel. En zo’n hobbel ligt niet als een verdwaalde pukkel op een verder strak landschap. Nee, wintersportgebieden bevinden zich over het algemeen in machtige bergketens. De wegen die daar doorheen lopen zijn steil, bochtig en niet voor mensen met een zwak hart, of een zwakke auto.

Fiat 500 niet geschikt voor wintersport
Lekker met je Fiat 500 oldtimer op wintersport? Niet doen!

Laat je 1.2 liter koekblik daarom maar thuis en zorg dat je goed gemotoriseerd aan je reis begint. Houd er rekening mee dat er wat extra power nodig is om steile hellingen te beklimmen en dat je remmen in topconditie moeten zijn. Verstandig is het om voor je aan zo’n reis begint je auto te trakteren op een beurt bij de betere garage. Je wilt onderweg niet voor nare verrassingen komen te staan.

Winterbanden verplicht?
Winterbanden: een controversieel onderwerp in Nederland, waar de winters niet zo heel veel in te brengen hebben. Maar een no-brainer in landen waar bergtoppen met eeuwige sneeuw soeverein op neerkijken. In Duitsland bijvoorbeeld zijn ze een absolute verplichting zodra er sprake is van winterse omstandigheden. De banden moeten voorzien zijn van een M+S-aanduiding of een sneeuwvloksymbool. Bovendien is de profieldiepte minstens 4 millimeter.

Sneeuwkettingen ook verplicht
Sneeuwkettingen zijn een ander verhaal. Die zijn verplicht zodra je een bord als hiernaast passeert. Deze verplichting geldt ook als je in een vierwielaangedreven super offroad wagen rijdt. Let wel, met sneeuwkettingen geldt een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur (alsof je sneller wilt rijden op zo’n ondergrond).