Veelgestelde vragen


Wat gebeurt er met mijn premie als ik een schade meld?

Er zijn 2 soorten schade:

Schade die verhaald kan worden op een andere persoon (tegenpartij)
 • Schade die niet verhaald kan worden bij een andere persoon/partij.
 • Als je schade verhaald kan worden bij een andere persoon (tegenpartij), zullen we die persoon vragen de schade terug te betalen. Als de tegenpartij de schade terugbetaalt, hoeven we geen kosten bij jou in rekening te brengen. Een verhaalbare schade heeft hierdoor geen invloed op je premie.

  Als je een schade meldt waarbij je zelf schuldig bent of waarbij niemand verantwoordelijk gesteld kan worden voor de kosten, spreken we van een niet verhaalbare schade.

  Als Zelf voor deze schade kosten maakt voor bijvoorbeeld het inschakelen van een expert, het repareren van de schade of het inschakelen van een jurist, zullen we (een deel) van deze kosten van je terugvragen. Een niet verhaalbare schade heeft dus wel invloed op je premie.

  Een niet verhaalbare schade brengen we niet in 1x bij je in rekening. We gebruiken hiervoor de bonus/malus ladder. Dankzij deze bonus/malus ladder weet je van tevoren waar je aan toe bent als er sprake is van een schade.

  In de bonus/malus ladder kan je aflezen hoeveel korting je verliest na het indienen van een niet verhaalbare schade. Als je weet hoeveel korting je verliest, kan je ook berekenen wat je nieuwe premie zal worden.

  Voor onze bonus/malus ladder en uitleg over het aflezen bezoek je ons blog

  geplaatst in: Autoverzekering