Veelgestelde vragen


Alles over schadevrije jaren

Een van de lastigste onderdelen van een autoverzekering blijkt nog steeds het begrip schadevrije jaren te zijn. Hoe werken ze en welke invloed hebben zij op de premie die je moet betalen?

Schadevrij jaar
Tijdens de looptijd van je autoverzekering belonen verzekeraars je voor elk jaar waarin je geen schade claimt. Dit geldt overigens niet voor zogenaamde beperkt cascoschades, zoals:

  • inbraak;
  • diefstal;
  • ruitschade;
  • stormschade;
  • aanrijding met loslopende dieren of wild.

Een schadevrij jaar zorgt voor korting op de premie van je autoverzekering. Die korting berekenen we aan de hand van een kortingsladder. Deze staat in onze voorwaarden.

Wij hanteren 2 schadevrije jaren tabellen. Eén voor WA en één voor Beperkt/Volledig Casco.

Als je een schade rijdt op WA, waarbij je terugvalt in schadevrije jaren, val je ook terug in schadevrije jaren op Beperkt of Volledig Casco, als je deze hebt meeverzekerd.

Als je een schade rijdt op Beperkt of Volledig Casco, waarbij je terugvalt in schadevrije jaren, val je ook terug in schadevrije jaren op WA.

Bij onze autoverzekering wordt schadevrij rijden beloond met korting. Rijd je schade en meld je die schade dan gaat je premie omhoog. Dat is overigens niet alleen bij ons zo, maar elke autoverzekeraar in Nederland werkt met een soortgelijk systeem.

Wanneer je dus een jaar zonder schade hebt rondgereden, stijg je een schadevrij jaar en daarmee stijgt ook je korting op de premie van je autoverzekering. Maar raak je betrokken bij een ongeval en je claimt de schade bij ons, zak je een of meerdere schadevrije jaren en verlies je daarmee je korting.

geplaatst in: Autoverzekering