Veelgestelde vragen


IBAN? SEPA? Wat zijn dat voor termen?

Wat is IBAN?
Nederland gaat de komende tijd over op IBAN (International Bank Account Number). Vanaf 1 februari 2014 gebruiken consumenten, bedrijven en organisaties alleen nog dit langere rekeningnummer bij betalingen, in Nederland én in Europa. Dit is onderdeel van de overgang naar één Europese betaalmarkt: de Single Euro Payments Area (SEPA). Ook Zelf bereidt zich voor op deze verandering.

Je weet het misschien niet, maar je hebt al een IBAN (International Bank Account Number). Je vindt je IBAN op je rekeningafschriften of in je internetbankieromgeving. Je kan je IBAN ook zelf opzoeken op www.overopIBAN.nl. Download daar ook de gratis OveropIBAN-app van De Nederlandsche Bank. Met deze app bekijk je eenvoudig je eigen IBAN en die van anderen op je smartphone of tablet.

Wat is SEPA?
Sinds de invoering van de euro, in 2002, hebben de meeste Europese landen één gemeenschappelijke munt, de euro. Dat merk je bijvoorbeeld als je op vakantie gaat naar populaire vakantiebestemmingen als Frankrijk en Spanje. Geen geld meer wisselen en makkelijk betalen. Alle eurolanden hebben nu nog hun eigen betaalsystemen, met hun eigen betaalpassen, overschrijvingen en incasso’s.

Dat verandert op 1 februari 2014. Dan komt er één gemeenschappelijke betaalmarkt in Europa, de Single Euro Payments Area (SEPA). Alle inwoners en bedrijven van de eurolanden gaan dan op dezelfde manier betalen, vanaf één soort betaalrekening en met een zelfde set betaalmiddelen.

Meer over IBAN en SEPA
Kijk voor meer informatie over IBAN op: www.overopIBAN.nl Kijk voor meer informatie over het nieuwe betalen met SEPA: www.reaal.nl/klantenservice/iban

geplaatst in: Algemeen